10 höjdpunkter från OKSE:s första år
2023-02-17
Den 17 februari 2022 lanserades Ombudsmannen mot kommersiell sexuell exploatering av barn. Syftet var att fungera som en röst för målgruppen och rapportera om utsatta barns behov, granska Sveriges arbete mot kommersiell sexuell exploatering av barn och samla och samordna civilsamhällets satsningar. Idag har det gått ett år sedan OKSE:s start. Vad har hänt och hur har det gått? Vi blickar tillbaka på 10 av många höjdpunkter från Ombudsmannens första år.
FN:s kvinnokommission
Bara en månad efter lanseringen fick Ombudsmannen möjlighet att delta på Sveriges officiella sidoevent under FN:s 66:e kvinnokommission. OKSE:s tal rörde den lagstiftning som brukar kallas för “sexköpslagen” eller “den nordiska modellen” och som kriminaliserar köpare och kopplare av prostitution men utan att kriminalisera den person som befinner sig i prostitution. Eventet var det första av flera internationella toppmöten som OKSE deltagit i under det senaste året.
Barnrättsdagarna
I maj 2022 deltog OKSE på den årliga konferensen Barnrättsdagarna. Temat för året var barn och ungas rätt till information och utbildning. Tillsammans med Novahuset presenterade OKSE varför det är viktigt att barn får information om kommersiell sexuell exploatering, och hur man kan göra för att prata med barn om dessa svåra ämnen.
Läs mer om Novahusets förebyggande arbete i skolor här. Här kan du även läsa OKSE:s fem bästa anledningar till att prata med barn om kommersiell sexuell exploatering.
Nu kan vi också avslöja att OKSE kommer att delta även under det här årets Barnrättsdagar. Missa inte det! Läs mer om OKSE:s programpunkt här och anmäl dig till årets Barnrättsdagar här.
Alla tittade men ingen såg
Efter över ett års arbete släppte OKSE:s första rapport Alla tittade men ingen såg i juni 2022. Rapporten är den första som tar ett helhetsgrepp kring den kommersiella sexuella exploateringen av barn i Sverige genom att granska hur vård- och stödsystemet samt rättsväsendet fungerar för utsatta barn. Slutsatserna visade att det finns allvarliga brister i identifiering och bemötande som leder till att exploateringen av barnen, som oftast är flickor, kan pågå i många år innan den stoppas.
Ta del av rapporten här där du även kan beställa ett fysiskt exemplar. Här kan ni även läsa de politiska åtgärdsförslag som OKSE, Child10, Novahuset, Ellencentret och forskarna bakom rapporten publicerade i anslutning till lanseringen.
Press och media
Under året som gått har många medier intervjuat ombudsmannen om kommersiell sexuell exploatering av barn. Ett av de största reportagen publicerades av Di Weekend i början på augusti. Reportaget var ett personporträtt av Gabriella Kärnekull Wolfe, den första person att inneha rollen som ombudsman, och hennes arbete med OKSE.
Läs hela reportaget i Di Weekend här. Några andra av de reportage som OKSE intervjuats till är Sveriges Radios inslag om Brottsförebyggande rådets rapport, Svenska Dagbladets reportage om Dumpen, Expressens artikel om influencer-festen med tema “Pimps and hoes”, Dagens Nyheters reportage om sajten Omegle och TV4 Nyhetsmorgons inslag om grooming på nätet.
Webbinarium med Brottsförebyggande rådet
I augusti anordnade OKSE och Brottsförebyggande rådet ett digitalt seminarium om kommersiell sexuell exploatering av barn. På seminariet presenterade Brå sin rapport om Utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling, och ombudsman Gabriella Kärnekull Wolfe presenterade OKSE:s rapport Alla tittade men ingen såg. Förfrågan om att anordna seminariet kom från Brottsförebyggande rådet och var en satsning för att få ut information om frågan till civilsamhället. Detta var en av de första milstolparna i OKSE:s arbete att samla och samordna civilsamhällets och det offentligas satsningar.
Webbinariet finns att se i sin helhet på Child10:s YouTube-kanal. Läs även Brottsförebyggande rådets rapport om utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling här.
Valkompass med Child10
Inför valet 2022 gjorde Child10 en valundersökning där de frågade riksdagspartierna hur de ställer sig till tre olika åtgärdsförslag för barn som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. OKSE analyserade partiernas svar och diskuterade deras argument mot åtgärdsförslagen. Av valkompassen framgick bland annat att nästintill alla partier ställer sig bakom förslaget om att ta fram nationella riktlinjer för att säkerställa identifiering, bemötande av och insatser till barn som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Ta del av valkompassen och OKSE:s analyser här. Läs även OKSE:s debattartiklar gällande förslagen här och här.
OKSE reser till Tokyo
I början av oktober fick OKSE möjlighet att besöka Tokyo för att tala på en konferens på Aoyama Gakuin University, en annan konferens på Svenska Ambassaden och ett möte med två av Japans främsta beslutsfattare. Temat för resan var sexuell exploatering av barn på nätet och under konferenserna och mötena diskuterades bland annat skillnaderna mellan Sveriges, Japans, USA:s och EU:s regelverk om dokumenterade sexuella övergrepp mot barn, EU:s förslag på förordning gällande digitala tjänsters ansvar för sexuella övergrepp och vikten av att inkludera överlevare i arbetet mot sexuella övergrepp online.
Möten med beslutsfattare
Under året som gått har OKSE haft en mängd möten med beslutsfattare. Tidigare i veckan träffade OKSE och Zandra Kanakaris, generalsekreterare på Ellencentret, den nya jämställdhetsministern Paulina Brandberg (L). Tidigare har OKSE också haft möten med bland annat Socialstyrelsens generalsekreterare, Barnafrids centrumchef, Miljöpartiets partiledare Märta Stenevi, riksdagsledamot Malin Björk (C), riksdagsledamot Gulan Avci (L), Stockholms nya socialborgarråd Alexander Ojanne (S), Liberala kvinnor, S-kvinnor och Centerkvinnorna. Under våren ser vi fram emot att även träffa Lena Ag, generalsekreterare för jämställdhetsmyndigheten, och barnrättsminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Årets möten och påverkansarbete har resulterat i att Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet la fram motioner i riksdagen med OKSE:s åtgärdsförslag, och att S-kvinnor skrev en debattartikel där de ställde sig bakom alla OKSE:s åtgärdsförslag. Det har också initierats ett arbete för att förändra Barnafrids basprogram om våld mot barn och Socialstyrelsens riktlinjer och utbildningar gällande kommersiell sexuell exploatering av barn.Läs Miljöpartiets riksdagsmotion här. Här kan du även läsa Vänsterpartiets riksdagsmotion. Centerpartiets riksdagsmotioner hittar du här, här och här.
Besök i Europaparlamentet
I november var OKSE på besök i Europaparlamentet för att tala på ett event om prostitution och den svenska sexköpslagen och träffa de svenska europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke och Malin Björk. Strax efter besöket (och ett omfattande påverkansarbete från många jämställdhets- och överlevarorganisationer i EU) meddelade Europaparlamentets förhandlare att de lagt till ett förslag om att förbjuda sexköp och koppleri i EU:s nya direktiv om mäns våld mot kvinnor – en enorm vinst för alla utsatta kvinnor och barn i EU.
OKSE invald i internationell styrelse
I december valdes Gabriella Kärnekull Wolfe in i WeProtect Global Alliance Board. WeProtect är en internationell organisation som samlar länder, företag, civilsamhället och internationella organ i arbetet mot sexuella övergrepp mot barn på nätet. Några av medlemmarna är Interpol, Unicef, Microsoft, Apple, Google och över 100 stater. Som ledamot i styrelsen har OKSE möjlighet att påverka WeProtects arbete och prioriteringar. OKSE:s särsilda uppdrag i styrelsen är att säkerställa att överlevare inkluderas i allt WeProtects arbete och att de lösningar och policies som tas fram är grundade på överlevares upplevelser och expertis.
Läs mer om WeProtect på deras hemsida.
2023 and beyond
OKSE:s första år har gått över förväntan och inneburit konkreta förändringar för barn som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Utöver alla de offentliga event och möten som varit, har OKSE ägnat en stor del av året som gått åt att fungera som rådgivare till lokala beslutsfattare och yrkesverksamma, ett arbete där vi redan nu kan se resultat.
Under kommande år finns det mycket att se fram emot. I slutet på mars talar OKSE på UD:s konferens i Arlandastad som en del av det svenska ordförandeskapet i EU, och i april anordnas OKSE:s första nationella konferens. I maj ser vi fram emot att delta på årets Barnrättsdagar och i höst väntar flera internationella event och fortsatt påverkansarbete.
På OKSE:s instagramkonto kan ni följa vårt arbete och ta del av fler händelser från året som gått.