OKSE kommenterar: “Att köpa sex av barn blir artbrott efter HD-avgörande”
2022-04-27
Utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling ska leda till fängelsestraff. Det meddelade Högsta Domstolen i ett avgörande från den 12 april. Fallet är det första som testas i HD sedan straffet för brottet skärptes den 1 januari 2020.
Som ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn är jag positiv till att HD slår fast att utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling utgör ett så kallat “artbrott”, där brottet anses innefatta en sådan påtaglig kränkning av den personliga integriteten att brottets art bör förutsätta att påföljden bestäms till fängelse.
I övrigt är HD:s dom ett nedslag och ett bevis på att lagstiftningen gällande utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling är otillräcklig.
Domen ifråga rör en händelse där barnet ifråga varit 14 år gammalt, men förövaren uppfattat barnet som 16, och utgjordes av en samlagsliknande handling. För den aktuella gärningen bedömer HD att straffet motsvarar fyra månaders fängelse och att skyddstillsyn i förening med samhällstjänst är tillräckligt ingripande.
Hade förövaren istället uppfattat barnet som två år yngre, såsom hennes riktiga ålder, hade straffvärdet motsvarat minst två års fängelse enligt bestämmelsen om våldtäkt mot barn och ingen annan påföljd än fängelse hade kommit ifråga. Straffet bedöms vara 5 gånger högre om barnet är eller bedöms vara under 15 än om barnet är eller bedöms vara mellan 15-17 år. Skillnaden i det straffrättsliga skyddet mot kommersiell sexuell exploatering är enorm.
Vid införandet av brottet våldtäkt mot barn var det främsta argumentet för bestämmelsen att barn inte kan sätta gränser mot vuxna och därför riskerar att utnyttjas, oavsett eventuella uttryck om frivillighet. Anledningen till att bestämmelsen endast omfattar barn under 15 år är att barn över 15 år anses ha uppnått åldern för den sexuella självbestämmanderätten. Det är en princip som infördes 1864 för flickor och 1937 för pojkar, då skyddsobjektet för brottet fortfarande var familjens heder snarare än barnets behov av skydd från utnyttjande, men principen har funnits kvar sedan dess och syftet idag är snarare att främja tonåringars rätt att upptäcka och utforska sin sexualitet (prop. 2004/05:45).
De skäl som motiverar ett särskilt skydd för barn under en viss ålder är att barnen har svårt att sätta gränser mot vuxna även när inget våld eller hot förekommer. Det skäl som motiverar att barn över en viss ålder inte ges ett särskilt skydd är att äldre tonåringar ska kunna upptäcka och utforska sin sexualitet.
Men redan vid en kriminalisering av köp av sexuella handlingar mot barn har lagstiftaren tagit ställning för att detta inte ska ingå i tonåringars utforskande av sin sexualitet, och alla de faktorer som motiverar ett särskild skydd för barn under en viss ålder föreligger även vid kommersiell sexuell exploatering av barn mellan 15-17 år. Det framgår av såväl människohandelsutredningen från 2016 som av den senaste utredningen “Ett förstärkt skydd mot sexuella kränkningar” som presenterades i juni 2021.
Trots detta har dessa barn ett betydligt svagare skydd i lagstiftningen idag. Om barnen inte kan uttrycka sin fria vilja och exakt samma faktorer föreligger vid kommersiell sexuell exploatering av barn mellan 15-17 år som vid sexuellt utnyttjande av barn under 15 år – varför straffbeläggs utnyttjandet av de förstnämnda med ett så mycket lägre straff än för utnyttjandet av barn bara något år yngre? En grundläggande juridisk princip är att gärningar av liknande karaktär ska straffas lika, men här är det uppenbarligen inte så.
I en proposition som regeringen presenterade under tisdagen den 19 april föreslås en höjning av minimistraffet för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling till sex månaders fängelse. Det innebär att straffet framöver bedöms vara 4 gånger högre om barnet är eller bedöms vara under 15 än om barnet är eller bedöms vara mellan 15-17 år. Skillnaden i det straffrättsliga skyddet är fortsatt oproportortionerlig i förhållande till kränkningen det innebär för barnet.
Under remissrundan har flera av remissinstanserna kritiserat att regeringens förslag innebär att barnets sexuella utveckling påverkar förövarens straffansvar, men i sin lagrådsremiss avfärdade regeringen kritiken genom att hänvisa till att förövare som köper sex av barn redan idag kan dömas för våldtäkt eller oaktsam våldtäkt om barnet är under 15 år eller om ett barn över 15 år inte deltar frivilligt. Men i praktiken är det uppenbart att så inte är fallet. Det visar inte minst den senaste domen från HD.
I sin proposition föreslår regeringen också att ett nytt brott gällande utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling ska införas för de fall där brottet är “mindre grovt”. Som exempel lyfter regeringen fall där offret är nära 18 års ålder och skillnaden i ålder mellan offer och gärningsman är liten. Även detta förslag kritiserades av flera tunga remissinstanser såsom Åklagarmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten, men trots det går regeringen vidare med förslaget. Kränkningen för det barn som utsätts för utnyttjandet är lika stort oavsett hur gammal förövaren är, det har ett flertal studier visat. Genom införandet av ett “mindre grovt brott” för de fall där offret är nära 18 års ålder gör man klyftan i det straffrättsliga skyddet för barn i olika åldrar än större.
Som ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn ser jag det som alarmerande att HD med nuvarande lagstiftning bedömer att utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling motsvarar ett straffvärde på endast fyra månaders fängelse. Det är uppenbart att kommande föreslagna straffskärpning där regeringen bedömer straffvärdet till sex månaders fängelse kommer fortsätta skicka signal till de barn som utsätts att de själva bär viss skuld för övergreppen. Att nöja sig där är ett svek mot de barn som utsätts och kommer att utsättas fram till dess att vi istället får en lag där alla barn oavsett ålder skyddas lika.
För mer information vänligen kontakta:
Gabriella Kärnekull Wolfe, ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn
Mail: gabriella@okse.nu
Johanna Wilkens, presskontakt
Tel: 079 102 36 36
Mail: info@okse.nu